Nyheder

Case: Satellitbillede i stort format

Jeg havde i lang tid drømt om at male en serie af satellitbilleder i stort format, men ikke haft hverken tid eller energi til det ved siden af mit fuldtidsjob som webudvikler.

Så i februar 2020 stod jeg og var ved at lægge sidste hånd på en kunstudstilling, hvor jeg følte at noget manglede, og blev enig med mig selv om at tiden var inde.

Det 1,8 x 1,3 meter store hørlærred forestiller Lena Deltaet, og det tog cirka tre uger at male.

Maleri: Lena Deltaet
I skyggen af min egen kreation…

Om Processen

Lærredet er et hørlærred med dobbeltkryds for at gøre det stabilt trods størrelsen.

Malingen (som der er gået store mængder til af) er primært Windsor & Newton akryl.

Første trin var at tegne motivet løseligt op, hvorefter jeg skitserede først landområderne, dernæst havet. Derefter trak jeg flodernes løb op – og malede dem over en tre-fire gange. Dernæst skulle der cirka fem lag på havet før jeg var nogenlunde tilfreds med farverne (der er brugt både ultramarin, phtalo blå og Windsor blå, med lysere blå farver iblandet). Det sidste jeg gjorde var at færdiggøre landområderne, hvilket kunne tages bid for bid, da de jo var adskilt af floderne i håndterbare sektioner. Til sidst tilføjede jeg farvekortet øverst i hjørnet for at skabe balance i motivet.

Her lægger jeg tredje lag på havområdet i toppen.

Case: To bølgemalerier

De to bølgemalerier er ikke oprindeligt lavet som et sæt – men de endte med at blive det, da de komplementerede hinanden så godt.

De er lavet med cirka et års mellemrum.

Det blå symboliserer den rene natur, fri for menneskelig indblanding. Det gule symboliserer… det stik modsatte.

Det blå blev lavet først, og da jeg så hvordan det gule endte med at blive, stod det klart at jeg var nødt til at udstille dem samlet.

Derefter lavede jeg rammer der var samme udformning, så de matchede. Rammerne blev malet så billedet blev videreført ud over rammen, som en slags “infinity pool” (nu vi er ved vand).

Bølgen Grøn

Om processen

Det blå maleri er grundet med svamp, og malet ovenpå med pensel. Den grønne “gennemsigtige” lyseffekt på bølgen er lavet ved at male vådt-i-vådt, og blande farverne direkte på lærredet. Skummet er duppet på med svamp. Og først til allersidst er afslutningen på bølgekammen, og de store dråber der sprøjter op, malet.

Det gule maleri er grundet med pensel, og rørene i baggrunden er også malet med pensel. Men bølgerne er malet med paletkniv(e), og kun jævnet lidt ud med pensel bagefter. Den turkis farve der angiver highlights på rørene er tilføjet for at skabe kontrast – og ligeledes de røde nuancer i baggrunden.

Rammerne er lavet ved at købe to kasserede svæverammer i Harald Nyborg, slibe sølv-lakken af, og grunde dem, før de blev påført akrylmaling af flere omgange – matchende farverne på lærredet.

Bølgen Gul

Case: Portræt af Jørgen

Jeg udførte dette portræt tilbage i 2014. Det var en del af et sæt, der var beregnet som julegave til et ægtepar.

Om processen

Først skitserede jeg efter et foto – relativt detaljeret. Derefter lagde jeg en gennemsigtig color wash (vandig akrylfarve) som grunder.

Processen derfra er, i mit tilfælde, at starte med den størst mulige kontrast i forhold til lys / skygge områder, og derefter nedtone indtil jeg rammer det rigtige forhold.

Det har erfaringen vist mig giver en dels mere dramatisk, og dels mere livlig effekt. Man forhindre også effektivt at farverne bliver “flade” og udvandede.

I galleriet ovenfor kan I se de forskellige stadier billedet gik igennem. Og det andet billede, det af hans kone, gik selvsagt igennem den samme tilblivelsesproces.

Case: Køkken i Søhus

Dette gamle køkken trængte til at blive shinet op. Det befinder sig i en lejlighed fra 70’erne, der endnu ikke er blevet renoveret.

En renovering af køkkenet mente ejeren ville være for dyr – så i fællesskab fandt vi et alternativ.

Før jeg gik i gang, var køkkenlågerne malet en slidt, afskallet gråblå. De blev taget ned, blev slebet og malet hvide. Jeg foreslog afsyring som et alternativ, der også kunne have virket rigtig godt.

Derefter blev der malet roser på tre af lågerne. Placeringen er valgt af hensyn til den visuelle balance. En dobbelt rose er placeret på den midterste skabslåge forneden, og en dobbelt og en rose er placeret på vægskabene – det første og det sidste.

Sammenlagt frisker det køkkenet meget op – og giver en rigtig hyggelig stemning i lokalet.

Underskabet med den dobbelte rose

Om processen

Lågerne var egentlig ikke i dårlig stand – de var bare slidte. Jeg startede med at få skrabet den gamle maling af (så vidt muligt) og slebet overfladen, for at sikre at den ny maling ville binde bedst muligt.

Derefter blev alle lågerne malet hvide, og grebene blev renset og skruet på igen.

Lågerne blev hængt på plads igen og fik tid til at hærde. Derefter skitserede jeg omridset af roserne, og fyldte ud med akrylmaling af flere omgange – hver gang lidt mere detaljeret end foregående.